Insights

Content is king, video is queen: waarom Gen Z video boven alles verkiest

Het is duidelijk: content is king, maar in de wereld van Gen Z spant video toch de kroon. Of je nu door TikTok scrolt, Instagram Reels binget of jezelf verliest in YouTube Shorts, video is overal – en voor Gen Z dé manier om informatie te consumeren, te ontspannen en zelfs nieuwe merken te ontdekken. Wil je je merk relevant houden voor deze generatie van de toekomst? Dan is het hoog tijd om video’s te omarmen – of liever centraal te zetten – in je marketingstrategie. Maar waarom is video zo populair onder de Gen Z’ers? Hoe pluk je daar als merk de vruchten van? En hoe bereik je Gen Z precies? We leggen het voor je uit in deze blog!

15/11/2024
5 min. leestijd
Mart Moesen
Creative Marketeer

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Voor Gen Z – de jongeren die geboren zijn tussen 1997 en 2012 en bovendien de consumenten van morgen – is video hét medium bij uitstek. Waarom? Dat leggen we je graag uit met een paar goede argumenten.

  1. Snel en effectief

Gen Z groeide op in een wereld waarin alles razendsnel gaat. Met een gemiddelde aandachtsspanne van 8 seconden, liefst 4 seconden minder dan die van Millennials (Microsoft, 2015), willen ze informatie zo snel mogelijk kunnen verwerken. Video’s zijn hiervoor het geknipte format: in slechts een paar seconden kun je veel informatie overbrengen met beeld, geluid en tekst. Even een snel filmpje bekijken is voor Gen Z dus veel aantrekkelijker dan een ellenlange blogpost lezen (best ironisch, niet? 😉).

  1. Visueel ingesteld

Deze generatie is hypervisueel. Alles moet er aantrekkelijk en esthetisch uitzien, en video’s bieden de perfecte mix van beeld, geluid en tekst om hun aandacht vast te houden. Platformen als TikTok en Instagram speelden hier gretig op in met snelle, hapklare video’s die licht te verteren zijn.

  1. Personalisatie en algoritmes

De Gen Z’ers hebben niets liever dan content die helemaal op hun lijf geschreven is.  Meer dan 6 op 10 jongeren geeft tenslotte aan dat persoonlijk relevante content belangrijker is dan content die populair is bij het brede publiek (YouTube, 2022). En dát hebben YouTube, TikTok en Instagram goed begrepen. Ze bombarderen jongeren immers met video’s die perfect aansluiten bij hun interesses. Video’s voelen daardoor persoonlijker aan, alsof ze speciaal voor hen gemaakt zijn. Voeg daar nog het verslavende algoritme aan toe en voilà: ze blijven scrollen en komen steeds terug voor meer.

  1. Authenticiteit en verbinding

Gen Z houdt van echtheid. Ze prikken feilloos door geforceerde marketing heen en verlangen naar merken en content die authentiek zijn. Video’s – vooral wanneer ze spontaan en ongefilterd zijn – bieden een directe manier om je merk op een persoonlijke en oprechte manier te presenteren en geven het een gezicht. Het is niet voor niets dat influencers die hun ochtendroutine filmen of merken die behind-the-scenes delen zo goed scoren bij de jeugd. Marketingprofessor Heather Dretsch (NC State University) ontdekte dat 62% van de Gen Z’ers graag een blik achter de schermen krijgt bij merken (NC State University). “Gen Z wil gewoon weten wat er écht speelt achter de schermen. Ze willen de verhalen en details zien die je normaal niet te zien krijgt”, aldus Dretsch.

Hoe video het marketinglandschap verandert

Het belang van video binnen marketing groeit exponentieel, en dat is voor een groot deel te danken aan Gen Z. We sommen op hoe video de manier verandert waarop we met deze generatie communiceren:

  1. Korte, krachtige content regeert

Lange, uitgebreide reclamespots zijn passé. Om Gen Z écht te raken, moet je boodschap kort, krachtig en to-the-point zijn. TikToks zijn daarom vaak niet langer dan 15 tot 30 seconden. Ook Instagram Reels en YouTube Shorts focussen op snelle, visuele content. Deze tendens dwingt merken om creatief aan de slag te gaan.

  1. Interactiviteit en participatie

Gen Z’ers willen daarnaast niet passief toekijken. Integendeel! Deze generatie wil actief deelnemen. Precies daarom won TikTok in een mum van tijd sterk aan populariteit. Gebruikers kunnen tenslotte meedoen aan challenges of eigen variaties van bestaande, virale content maken. Dat creëert een community-gevoel en zorgt voor een grote betrokkenheid. Merken kunnen hierop inhaken door zelf interactieve content te creëren die ongetwijfeld aanslaat.

  1. Mobile-first

Gen Z’ers zijn bij wijze van spreken geboren met hun smartphone in de hand. Ze consumeren video’s dan ook vrijwel uitsluitend op hun smartphone. Dat betekent dat merken hun content moeten optimaliseren voor mobiel gebruik. Verticale video’s, aangepast aan het mobiele 1080 x 1920 formaat, zijn hierbij steeds de norm.

Aan de slag met video

We zijn er dus van overtuigd: video’s zijn écht de toekomst, vooral als je Gen Z wil bereiken. Maar hoe begin je eraan? Hier zijn enkele tips om effectieve video’s te maken die resoneren bij deze doelgroep:

  1. Begin klein en experimenteer

Je hoeft geen dure producties te maken om indruk te maken op Gen Z. Sterker nog, ze houden vaak van authentieke, onbewerkte beelden. De gouden tip is dan ook om te beginnen met eenvoudige video’s en simpelweg te kijken wat werkt. TikTok en Instagram bieden talloze kansen om zonder al te groot budget aan de slag te gaan.

  1. Speel in op trends en gebruik populaire geluiden

Neen, je hoeft niet steeds het warm water opnieuw uit te vinden. Je kan ook simpelweg inspelen op de laatste trends en geluiden gebruiken die viraal gaan op platformen zoals TikTok om je boodschap te versterken. Zo sprong het campagneteam van Amerikaans vicepresident Kamala Harris afgelopen zomer slim op de zogeheten ‘brat summer trend’, geïnspireerd op Charli XCX’s gelijknamige album, door één van haar populaire nummers te gebruiken in een TikTok-video en haar social media accounts een ‘brat’-make over te geven (The Guardian, 2024). Een bijzonder slimme zet waarmee ze de harten van vele duizenden young voters én Gen Z’ers stal.

Een ander voorbeeld is The Ordinary, dat perfect inspeelde op de razendpopulaire Eras Tour van Taylor Swift. Dankzij hun creatieve TikTok-video behaalde het merk bijna 149.000 views en meer dan 25.000 likes. Dit toont hoe merken die inspelen op populaire trends en geluiden niet alleen de aandacht van Gen Z weten te trekken, maar ook betrokkenheid genereren.

  1. Toon je persoonlijkheid

We kunnen het niet genoeg herhalen: Gen Z waardeert echtheid. Toon daarom je merkpersoonlijkheid in je video’s, óók als dat betekent dat je af en toe een foutje maakt. Dit maakt je merk persoonlijker en toegankelijker. Behind-the-scenes of korte vlogs zijn bijvoorbeeld een aantrekkelijke manier om het jonge publiek een kijkje te geven achter de schermen.

  1. Speel in op emoties

Of je nu inzet op humor, inspiratie of zelfs nostalgie, video’s hebben de unieke kracht om een emotionele reactie op te roepen. Daarom raden we aan om in te spelen op de emoties van jongeren. Merken die een sterke emotionele betrokkenheid weten te creëren, laten een blijvende indruk achter en maken hun merk persoonlijker en meer herkenbaar. Door deze emotionele connectie kun je van je merk zelfs een zogeheten ‘love brand’ maken – een merk waar Gen Z’ers niet alleen loyaal aan zijn, maar ook oprecht van houden. Een goed voorbeeld hiervan is Duolingo, dat met het groene uiltje Duo vooral focust op humoristische interacties op social media. Door grappige video’s te posten, ontdekken Gen Z’ers het merk Duolingo én raken ze er emotioneel mee verbonden.

Ondanks dat Gen Z misschien niet je grootste doelgroep is, zijn ze wel de consumenten van de toekomst. Het is dus slim om nu al een band met hen op te bouwen, om er later de vruchten van te plukken. Dus, waar wacht je nog op? Haal die camera (of smartphone) maar snel boven, dompel jezelf onder in de wereld van TikTok, Instagram en YouTube en maak video’s die niet alleen informeren, maar ook entertainen. Want dát is waar Gen Z naar op zoek is.

Weet je niet waar te beginnen? Geen nood! Onze ervaren content marketeers staan klaar om je hierbij te helpen en te zorgen dat jouw merk relevant blijft en indruk maakt. Contacteer ons gerust voor meer informatie!  

Relevante insights

Ook interessant

17/9/2024

Het fiscale en juridische landschap in beweging: wat moet je weten als ondernemer over de wetswijzigingen van Q3 2024

20/8/2024

Print in het digitale tijdperk: een naadloze integratie

31/7/2024

10 tips om jouw HR-beleid te optimaliseren